Nagyszabású táncházzal indít a Fonó

2012-07-27 13:27:32

Kilenc zenekar, tánctanítás három teremben, dalok, furulyakör és kiállítás kifulladásig. Az újrakeresztelt szerdai táncházzal indul a Fonó őszi szezonja szeptember 5-én.

HaTeha Szerda - a legjobb táncház széles e hazában. Ezt az nevet kapták 2012 őszétől a híres szerdai táncházak, amelyekhez ezentúl több kiegészítő program is csatlakozik majd.

Az első táncházba, amely egyben a zeneház szezonnyitója is várjuk a régieket és az új érdeklődőket szeptember 5-én. Kilenc zenekar lép fel ezen az estén, így a Pajtában a Szeret, az Eszterlánc, a Fonó zenekar, a Poros, és az Erdélyi zenészek klubja húzza, a színházteremben két moldvai zenekar a Berka és a Fanfára Complexa muzsikál, a Folkkocsmánál pedig a Góbé és a Felvonó zenekarok táncoltatják a népet. Kezdőket és haladókat egyaránt várunk, és pár nélkül is bátran lehet érkezni.

Az őszi szezonban Észak-Mezőség táncaival ismerkedünk. A táncok mellett pedig a dalokról sem feledkezünk; Navratil Andrea, Tintér Gabi és Fekete Zsuzsi, a Szeret és az Eszterlánc zenekarok énekeseitől lehet megtanulni a tájegység dalait.  


Mivel az erdélyi Mezőségben nem csak a vonós, de a furulyazene is kiemelkedő ezért furulya kör is indul, ahol kiváló tanáraink segítségével meg lehet ismerkedni azzal a mesebeli muzsikával, amellyel a juhászok elvarázsoltak a nyájaikat. A furulya olcsó hangszer, így bárki aki kedvet kap könnyen becsatlakozhat.


A szerdai táncházakba havonta hagyományőrző öregeket hozunk ki, hogy ne csak kiváló közvetítőkön keresztül lehessen ismerkedni ezzel a csodálatos műveltséggel, hanem magából a tiszta forrásból is meríthessenek az szomjúzó emberek. Ezektől a néniktől és bácsiktól nem csak a táncot, és a dalokat tanulhatjuk el, de általuk közvetlen emberi tapasztalásunk lehet egy másik korról, egy másik világról, egy teljesen más alapokon nyugvó életszemléletről.

A Fonó őszi szlogenje, a „Csak egy hosszú lépés a Fonó” szellemében minden vendégünket meghívjuk egy hosszúlépésre. Érdemes korán érkezni, mert szigorú létszámstop van, és a későn érkezőket már lehet, hogy nem tudjuk beengedni.

Bővebben: itt

 

Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak