Így mulattak New Yorkban

2017-09-14 15:30:12

megosztás

Sikerrel zárult a Magyar Örökség Fesztivál

Ezrek voltak kíváncsiak a magyar kézművességre, zenére, táncra és ruhatervezésre New Yorkban

 

Dresch Mihály, jazz szaxofonos helyi idő szerinti kedd esti szólókoncertjével lezárult a II.Magyar Örökség Fesztivál – Mesterségek Ünnepe New Yorkban. A város szívében megrendezett, a magyar kultúrát komplexen bemutató eseménysorozat a magyar kézműves mesterség, ruhatervezés, tánc és zene legkiválóbbjaiból adott ízelítőt az amerikai közönség számára a múlt hétvégén. A Chris Potter kvartettjével is fellépő Dresch mellett jelen volt az Üsztürü Zenekar valamint Nyitrai Marianna népdalénkes, Fazakas Levente prímás, Polgár Éva zongoraművész, Madarász Melinda „Meyke” ruhatervező, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai, Lőrincz Hortenzia és Kovács Norbert „Cimbi” táncművészek, valamint Bálint László borász és hét nemzetközi hírű kézműves mester: Fekete Ildikó, hímestojás festő, Pap Bernadett, hímző, Tóth Ildikó kékfestő; Vidák Anna, nemezkészítő; Kovács Attila, csizmadia, Sümegi Elemér, hegedűkészítő; Sütő Levente Lehel bútorfestő.


Huszonhárom magyarországi fellépővel és társadalmi szinten ritkán tapasztalható, intézményeken átívelő összefogás keretében valósította meg a New York-i Magyar Ház igazgatója, Nagy Ildikó a fesztivált. Mintegy 3000 látogatót vonzott a koncertsorozatot, divatbemutatót, kiállítást, táncházakat és gyermekfoglalkozásokat magában foglaló komplex programsorozat.
A számos támogató szervezet és magánszemély mellett partner volt a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, a Fonó Budai Zeneház és a Philidor Intézet.


„Először is szerettünk volna színvonalas, megfogható, átélhető magyar kulturális élményt adni a helyi magyaroknak, hogy büszkén kötődjenek magyarságukhoz, amely által erősödik az egyén identitása, és rajta keresztül a közösség.” – fogalmazott Nagy Ildikó – „Másodszor pedig nyelvi akadályok nélkül is működő kapcsolódási felületeket szerettünk volna teremteni a magyar kultúra iránt érdeklődő amerikaiak számára. A kézműveskedés során a hagyományos mesterségek egy-egy fogásával való megismerkedés vagy a közös néptáncolás mind-mind ilyen felületnek tekinthető. Egy olyan modern, állandó mozgásban lévő környezetben mint New York City, ahol annyi különféle ember él együtt, hogy a világ jelenkori keresztmetszetének is tekinthető, ritkán teremtődik mély gyökerekkel rendelkező helyi kultúra. Ebben a környezetben felértékelődik minden, aminek gyökere, tágabb kulturális kontextusa és lokális kötödése van. Legyen az olasz balzsamecet vagy a mi esetünkben – mint ezen a hétvégén Manhattan 82. utcájában – a matyó hímzés vagy a székelyföldi forgatós táncok.”


Elsők között állt a program mellé támogatóként a Hungary Initiatives Foundation, amelynek elnöke Simth-Lacey Anna a szombati gála megnyitó beszédében a magyar országimázs szempontjából példaértékűnek nevezte a fesztivált: „Olyan eseményeket támogatunk, amelyek a legjobbak közül is a legjobbaknak adnak teret. Büszkék vagyunk erre a programra, sőt, kicsit a saját gyermekünknek is tekintjük a Hungarian Heritage Festivalt. A gyorsétel, a gyorsan változó divat és az azonnal kézzelfogható eredménnyel kecsegtető munka bűvöletében élő New York-i közönség az itt kiállító kézműves mesterek művein keresztül épp ezek ellenkezőjét tapasztalhatta meg. Inspiráló volt látni azt az alázatot, elkötelezettséget, kitartást és az idősebb generációk iránti tiszteletet, amelyet bemutattak.”


Kumin Ferenc, New York-i főkonzul a civil szerepvállalás fontosságát emelte ki: „A diplomáciai testületek mindenkori kiemelt feladata a magyar kultúra közvetítése, felmutatása. New Yorkban, Amerika legnagyobb városában hatalmas a kulturális zaj. Minden nemzet megpróbálja felhívni magára a figyelmet, nehéz kitűnni közülük, hiszen sokan jóval komolyabb erőforrásokkal rendelkeznek nálunk. Ezért is vagyunk hálásak, és boldogan támogatunk olyan, alulról jövő kezdeményezéseket, amelyek ilyen fantasztikus ötletekre épülnek, és megvan bennük az a teljesítő képesség is, amely például egy New York-i utca lezárásához kell. A Magyar Ház több, mint 50 éve működik a Magyar Kormánytól függetlenül, és nagyon örülünk annak a gyümölcsöző kapcsolatnak, amelynek keretében most a Mesterségek Ünnepe kicsiben megvalósult New Yorkban.”


 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat