Somogyi Márk - A fénnyel festő. Kiállítás a Fonóban

2013-01-25 11:36:02

megosztás

A Fonó Szalon nyitónapján, február 2-án nyílik Somogyi Márk, Káli-medencében élő fotóművész kiállítása.

Somogyi Márk - a fénnyel festő

A Fonó Szalon nyitónapján, február 2-án 18.30 órakor nyílik Somogyi Márk, Káli-medencében élő fotóművész kiállítása. Km.: Ádám István Emlékzenekar. A szalont és a kiállítást megnyitja: Szőcs Géza, költő

Ars poetika:

"Munkámban tudatosságra, szemléletemmel az értékteremtésre törekszem, mert meggyőződésem hogy a művészetnek pozitív élményeket és gondolatokat kell ébreszteni a közönségben. A tudatosság mellet jelen van bennem az az ellenállhatatlan érzés is, hogy hivatásszerűen meg kell örökítenem és meg kell mutatnom azokat a kisebb nagyobb csodákat, szépségeket és értékeket melyekkel találkozom; legyen az természet- vagy ember-alkotta mulandó érték." (Somogyi Márk)

"Somogyi Márk semmit nem bíz a véletlenre. Mennyire tökéletes különféle jellegű és irányú mozgásával az a kép, ahol az ég végtelen kék szembogarán átrepül a költészet madara, amelynek szárnycsapásairól Pilinszky János vallott, mint a poézis lényegéről. A képen látni a szárnycsapások színeit: szelíden fehérkések és narancssárgásan feketék; és megtaláljuk gyermekkorunk elfújt pitypangejtőernyőjét is a kifényesedő végtelenben, ahonnan útra kelt és ahová tart az ember"

(Kovács István költő A fénnyel festő - Somogyi Márk természetfotóiról)

 

1973-ban született Budapesten. Kilenc éves korában költözött Svájcba, ahol tizenöt évet töltött, ezalatt kezdte elsajátítani a fotózás és a labormunkák alapjait. Mielőtt elmélyült volna a mesterségben, több irányból is megközelítette a képalkotást; először számítógépen - többnyire játékból - kezdett két, majd a - technikai fejlődéssel - háromdimenziós grafikákat és animációkat készíteni. Mikor hazatért Magyarországra, a számítógép, a ceruza, a toll és a papír után a következő „kép-alkotó” eszköz a fényképezőgép lett. Ma Magyarországon, a Balaton-felvidéki Káli-medencében él, fotóművészként és grafikai tervezőként saját cégében, a smArt Design Studióban dolgozik.
(www.sm-artstudio.com). Fiatal kora ellenére már számos díjban és elismerésben részesült. Az Év Természetfotósa versenyen I., II., III. helyezéseket, valamint különdíjakat nyert el. Kiemelkedő eredményeket ért el a PX3 Professional Competition, az EPSON International Pano Awards, a BBC Wildlife Photographer of the Year versenyeken. 2011 óta a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

 

A kiállítás megtekinthető 2013. március 2-áig.

A képek megvásárolhatók
 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
RENDBEN

Szabályzat