Szerda 1. Magyarszovát -Ördöngösfüzes. - Új sorozat a Fonó kiadásában

2011-09-14 13:28:28

A kompiláció címe "Szerda", alcíme "Élő táncházi muzsika". Az elnevezés immár védjegyként is hirdeti a főváros egyik legnépszerűbb táncházát, de egyben...

Szerda 1.
Magyarszovát – Ördöngösfüzes
Élő táncházi muzsika


A Fonó Budai Zeneházban évek óta szerdánként kerül megrendezésre „a táncház”, Utolsó Óra táncház néven, utalva, a 90-es években, szintén a házban lezajlott Bartók, Kodály munkáját folytató és betetőző népzenei gyűjtő vállalkozásra.
Ezek a táncházak évek óta tematikusan, egy-egy néprajzilag fontos vidék táncainak bemutatása, tanítása köré épülnek.
Arra gondoltunk, hogy ezen tematika mentén haladva időről időre, sorozat formájában, megjelentetünk egy-egy fontosabb vidék zenéjét, szem előtt tartva, hogy ezen válogatások egyrészt hiánypótlás is szolgáljanak, valamint a mai táncházba járó fiatal közönség ízlésével és igényeivel találkozzanak.

A kompiláció címe Szerda, alcíme "Élő táncházi muzsika". Az elnevezés immár védjegyként is hirdeti a főváros egyik legnépszerűbb táncházát, de egyben a jelenidejűségre is utal, hisz a felvételeken a jelenlegi legjobb városi táncházi muzsikusok játszanak. Természetesen a zenészek visszaadják az idős mesterektől tanult hangzást, ragaszkodva a hagyományokhoz és egyben a saját egyéniségük is tükröződik a játékukban, amitől az egész megszólalás friss és mai lesz.

A sorozat első lemezén Magyarszovát – Ördöngösfüzes népzenéjének eszenciáját igyekeztünk összegyűjteni. A felvételek 2011. május 4-én készültek, egy olyan táncházi estén, mikor a lemezen hallható zenészek - akik ezt követően a táncházban is húzták - egy koncert keretében mutatták be Magyarszovát és Ördöngösfüzes muzsikáját. Ennek a "gyűjtésnek" az eredménye ez a kiadvány. Több mint 300 ember mulatott a Fonóban azon az estén.

Több mint 300 ember mulatott azon az estén a Fonóban. Reméljük, hogy akik itt voltak, örömmel hallgatják újra, akik pedig nem voltak itt, most bepótolhatják az élményt.

Közreműködő muzsikusok:
Agócs Gergely - ének, Árendás Péter - kontra, Fekete Antal Puma - kontra, Havasréti Pál - bőgő, Havay Viktória - ének, Horsa István - hegedű, Jékely Gáspár Pikó - hegedű, Juhász Zoltán - furulya, Nyitrai Marianna - ének, Ökrös Csaba - hegedű, Papp István Gázsa - hegedű, Székely Levente - hegedű, Illangó énekegyüttes: Ábrahám Judit, Orbán Johanna, Szerencsés Martina - kórus

A dalok szövegét itt találod.

Itt belehallgathatsz a lemezbe.

Itt megvásárolhatod.

Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak