WOMEX Top Label lettünk: A Fonó a 20 legjobb világzenei kiadó között

2013-09-18 16:48:49

A WOMEX közzétette Top Label 20-as listáját, ahol a Fonó egyetlen magyar kiadóként szerepel. A Fonó Lajkó Félix: Mező, Lajkó Félix: Makovecz turné és Both Miklós Csillagfészek c. lemezével került a világ 20 legjobb kiadója közé.

Fonó a 20 legjobb kiadó között

A WOMEX ma tette közzé Top Label 20-as listáját, ahol a Fonó egyetlen magyar kiadóként szerepel. A Fonó Lajkó Félix: Mező, Lajkó Félix: Makovecz turné és Both Miklós Csillagfészek c. lemezével került a világ 20 legjobb kiadója közé. A Womex minden évben a világzenei vásár előtt jelenti be hivatalosan a legjobb kiadók listáját, a kiválasztásnál figyelembe veszik a toplistás helyezéseket: Lajkó Félix Mező című lemeze két hónapja vezeti a legrangosabb, World Music Charts Europe világzenei toplistát.

Az idén nagykorúságát ünneplő, 18 éves Fonó az elmúlt évtizedekben mintegy 250 népzenei és világzenei lemezt adott ki, többek között a Csík zenekar összes albumát, Herczku Ágnes, Lajkó Félix, Both Miklós, Dresch Mihály és a Cimbaliband lemezeit. Különleges volt 50 lemezes Új Pátria c. kiadványuk, amely az elmúlt évek legjelentősebb hazai népzenei gyűjtésének, az Utolsó órának zenei anyagát tartalmazza.

Többszáz label közül került a Fonó – egyetlen magyar kiadóként – a húsz legjobb közé. 25 ország 48 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján teszik közzé minden hónapban a World Music Charts Europe világzenei toplistáját, amelynek alapján a WOMEX minden évben a világzenei vásár előtt kiválasztja a 20 legjelentősebb kiadót. Az első helyezettnek az azévi WOMEX-en díjat adnak át. 2012-ben a francia Lusafrica, idén a brit Riverboat Records kapja a listaelsőnek járó elismerést.

A Fonó először 2012-ben jelent meg saját standdal a WOMEX világzenei expon; idén újra jelen lesznek Cardiffban, ahol október 23. és 27. között zajlik az idei világzenei seregszemle.

A Top Label lista elérhető a WOMEX weboldalán

Budapest, 2013. szeptember 18.

Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak