Zene, tánc, szokás - egy angol fotográfus szemével

2012-08-15 22:11:43

A szeptember 5-ei szezonnyitón kiállítást is avatunk. Ekkor nyílik a Hagyományok Házának csodálatos fotókiállítása: Archív felvételek az Erdélyi Néprajzi Múzeum Galloway-gyűjteményéből. Rendezte: Pávai István és Tötszegi Tekla.

A Hagyományok Háza 2010-ben hiánypótló fotókiállításnak adott otthont a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeum birtokában lévő Galloway-hagyaték anyagából. William Albert Dennis Galloway (1878–1957) 1927 és 1950 között élt Erdélyben, s a húszas évek végén készített képeket és végzett tárgygyűjtést többek között az erdőhátsági, a kalotaszegi, a hátszegi és abánáti falvakban, az 1930-as években pedig végigfotózta Beszterce környékét, a Barcaságot, az avasi és bukovinai településeket. Megörökítette a különböző etnikumok (román, magyar, szász, hucul, cigány) és tájak jellegzetes településeit, épületeit, jellemző szokásaikat,viseletüket.
A népzene, néptánc, népszokás és a kapcsolódó témakörök fotóiból készült kiállítás kibővített anyagából készült reprezentatív katalógus a Hagyományok Házában kapható. A húszas évek végén és a harmincas években készített festői szépségű képek mellé Tötszegi Tekla néprajzkutató és Pávai István népzenekutató írt tudományos kísérőszöveget.

(forrás: hagyomanyokhaza.hu)

A kiállítás megtekinthető a Fonó nyitvatartási idejében.

Kapcsolat

Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova u. 3

+36 1 206 5300
fono@fono.hu

Munkatársak