FA-452
2020, Fonó
5998048545223
Ár:
2500Ft (7 EUR)

"„Dumnezeu”, „Leves”, „Cilika”, „Csángáló”, „Mutis”. Ezeket a ragadványneveket, a Szászcsávási zenekar világot járt tagjait már a legifjabb amatőr táncházasok is ismerik, ráadásul a csávásiakról megszámlálhatatlan eredeti és revival felvétel készült már, a térségben azonban akadtak még más értékes és egyedi hangzásvilágú muzsikusok, akik kevéssé ismertek.

Lemezünk a Vízmelléken egykor élt zenekarok játékrepertoárjából válogat, a megidézett prímások játékstílusát, egyéni dallammegoldásait, variációit mutatja be.

Prímásunk, Luca a lemez megálmodásakor ezeket a periférián lévő prímásokat, úgymint a héderfáji Káló „Cuppa” József, a bonyhai Bolha Zoltán, a vámosgálfalvi Fagyula János „Gyurica” és az ádámosi Kozák József „Ţăr” szerette volna megmutatni. Azzal a küldetéstudattal és céllal kutatta a lemez zenei anyagát, hogy ne a legismertebb mestereket és dallamokat válogassa össze, hanem azokat, akiket nem divat játszani.

Reméljük, egy pár pillanatra meg tudtuk idézni a Vízmellék (Kis-Küküllő mente) egykori hangzásvilágát, és talán elértük azt is, hogy – a csávásiak érdemeit nem elvitatva – ismerősen csengjenek ezek a nevek is: „Cuppa”, „Bolha”, „Gyurica”, „Ţăr”."
(Sándor István)

Közreműködnek:
TÓTH LUCA RÉKA hegedű, ének, fütty
SÁNDOR ISTVÁN kontra, prímkontra, tánc
IFJ. FÖLDESI JÁNOS nagybőgő

Vendégművészek:
HETÉNYI MILÁN ének
LIBER ENDRE cimbalom

1. Sűrű verbunk (Héderfája) 04:14
2. Katonakísérő, lassú, gyorscsárdás és szökő
(Héderfája) 09:02
3. Hajnal (Ádámos) 03:22
4. Féloláhos és székelyverbunk (Ádámos) 04:04
5. Zsíros (Ádámos) 03:06
6. Keserves, lassú, gyorscsárdás és féloláhos (Vámosgálfalva) 9:38
7. Feketeszárú cseresznye... 02:14
8. Sűrű verbunk (Vámosgálfalva) 02:50
9. Cigánykeserves (Héderfája) 03:55
10. Lassú, gyorscsárdás és szökő (Héderfája) 03:27
11. Sűrű verbunk, székelyverbunk, gyorscsárdás (Bonyha) 08:15
12. Az én pontozóm 01:12

Összidő: 55:20

Készült a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Programjának támogatásával.Hangmérnök: Glaser Péter, Zenei rendező: Tóth Luca Réka, Fotó: Mészáros Gábor, Papp Kornél, Váradi Levente, Archív képek: Magyar Néprajzi Múzeum, Hagyományok Háza, Folklórdokumentációs Archívum (Halmos Béla hagyaték), Vass Mária családi fényképe. Grafika: Kaszás Vera, Fordítás: Kelemen Zoltán, Felvétel, keverés és mastering: River House Stúdió, Szigetszentmiklós 2020, kiadó: Fonó

Elérhető letöltések: