„Válogatott zenék, amik megmozgatják a szívünket” Indul a FONÓ SELECTION 2021. szeptember 14-18.

„Ezek azok a produkciók, amik megmozgattak minket, amik formáltak, amik meghatározták, mit gondolunk magunkról, vagy mit gondolnak rólunk, a magyar zenéről külföldön. Ha nincs sok időd koncertre járni, de szeretnél képben lenni, mire felfigyel most a közönség, a szakma és a sajtó, gyere el a Fonó Selectionre és képbe hozunk! Ha ismered a résztvevő zenekarokat, akkor úgyis itt leszel.” – írják a szervezők.

Több lemezbemutató koncert és jubileum, de kisebb, csendesebb formációk is alakítják a Fonó Selection idei arcát. Színpadra lép a Petrás Mária trió , új lemezét mutatja be a Magyar Banda és a Tárkány Művek , adatközlő vendégek érkeznek Magyarlapádról. Vizeli Máté Bartók 44 hegedűduó népzenei forrásokkal című most megjelenő albumát játssza zenésztársaival a Fonó színpadán. Idén 20 éves a Nigun , akik ezt a közönséggel együtt meg is ünneplik egy jubileumi koncerttel. Balogh Melinda kvartettben érkezik és fellép a Meybahar duó , a Dresch Mihály duó és az idei Fonogram-díjas, nemzetközi toplistás Ötödik évszak is, ahogyan megismerhetjük az Ephemere duó t és találkozhatunk a Romafest Gipsy Dance Theatre -rel is a fesztivál programjában. A négynapos minifesztivált csütörtökön és pénteken napközben szakmai program egészíti ki, amely a zeneipart megmozgató aktuális kérdéseket, kihívásokat panelbeszélgetéseken vitatja meg a meghívottakkal, résztvevőkkel.

20 éves jubileumát ünnepli a Nigun . A Párniczky András gitáros vezette formáció európai jazz zenekarként egyedülállóan, a közép-kelet-európai zsidó zenét tartja eredőjének. Zenéjükben a spirituális erőt hordozó hagyomány, és a modern jazz olvad egységgé. A Nigun mindig is átlépte a műfaji határokat, leginkább talán a „klez-jazz” írja le, milyen irányban gondolkodnak, ám zenéjüket legalább ennyire jellemzi a kreativitás és a színpadon spontán születő pillanatok varázsa. Legutolsó lemezük, a Live inem Fargfabrik nagy sikert aratott a hazai és nemzetközi piacon egyaránt.

Egy szám a Nigun legutolsó lemezéről itt »»

Lemezbemutatóra készül többek között a Magyar banda , akik a nyár folyamán hozták ki első lemezüket a Fonónál 12 Betyár címmel. Albumuk témája a rögtönzés, a szabad variálókészség, amely nem csak a pásztorhagyományban, hanem általában a hangszeres parasztzenében és énekkultúrában is megfigyelhető. E zenei szabadság egyik legszebb szimbóluma a betyár, amely a dalokban is több helyen felbukkan és a lemez címét is innen kölcsönözték az alkotók.

Egy szám a Magyar Banda albumáról »»

Szintén új lemezét mutatja be a Tárkány Művek friss felállása, akik népzenei témákat vegyítenek jazz, blues elemekkel, vagy fordítva, egy-egy jazz vagy pop dalt dolgoznak át népzenei eszközökkel. Saját eredeti dalaik is ezeket a zenei hatásokat tükrözik. A zenekarvezető Tárkány-Kovács Bálint lírai, olykor filozofikus dalszövegei keverednek népköltésekkel, és magyar költők remekeivel: Ady Endre, József Attila, Babits Mihály, Lackfi János, Pilinszky János és mások versei köszönnek vissza a dalokban.

A Tárkány Művek új albumáról »»

Vizeli Máté és zenésztársai, Surján Péter és a Góbé Folkside Bartók 44 duóját játszották lemezre az albumon megmutatva a népzenei forrásanyagokat is, amelyeket Bartók a műveknél felhasznált. A Zeneakadémia Népzene tanszékén oktató Vizeli Máté klasszikus iskolát is végzett az Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, kevés nála szakavatottabb, képzett zenész-népzenész akad, aki ezekhez a koncertrepertoárban egyre gyakrabban szereplő művekhez újabb adalékot, kulcsot tud adni. Az összeállítás a 44 hegedűduót állítja párhuzamba azok forrásanyagaival. A műsor különlegessége, hogy ezt az anyagot ilyen összefoglaló jelleggel eddig még nem lehetett hallani, ezen kívül a sok alapvetően énekes és szóló hangszeres felvétel zenekari feldolgozásai, amelyekhez rendkívüli kutatómunkára és képzelőerőre volt szükség, valamint az egészre jellemző nyelvi és nemzetiségi szerteágazás, gondolva itt a magyar, szlovák, román, rutén, szerb és arab dallamokra.

Színpadra lép még az elmaradhatatlan Ötödik évszak , az idei év talán legsikeresebb világzenei formációja, akik nemcsak a World Music Charts Europe nemzetközi toplista elimerésében részesültek, hanem itthon is rögtön első (!) megjelent lemezükkel Fonogram díjat nyertek el.

Egy videó az Ötödik évszakról itt »»

A RomaFest Gipsy Dance Theatre 2001-ben alakult Marosvásárhelyen. A cigány kultúra képviselőiként műsoraikkal nagy sikert arattak Európa számos országában, Ázsiában és Amerikában egyaránt. Az együttes jelenlegi vezetője és koreográfusa, Szántó Attila, tizennégy éves korában került kapcsolatba a RomaFest csoporttal, később koreográfus lett és számos nemzetközi fesztiválon vett részt. 5 évig dolgozott a híre, kanadai Cirque du Soleil társulattal, majd 2012 -ben visszatért Romániába. Az általa vezetett RomaFest együttes számos fesztivált, oktatóórát és tánctábort szervez szorosan együttműködve a romániai roma közösséggel.

A RomaFest Gipsy Dance Theatre együttes egy videója itt »»

A Fonó Selection fellépő formációi között szerepelnek még olyan kiváló zenészek, énekesek, mint Petrás Mária, aki trióban érkezik a fesztiválra, velünk lesz még Isabella Caussanell és Orbay Lilla az Ephemere duóval, Dresch Mihály, vagy Szlama László, érkeznek adatközlő vendégek Magyarlapádról és természetesen nem marad ki a táncház sem a programból.

Egy szóval, a Fonó Selection olyan mint ez az év volt: tele nagy amplitúdókkal, sokszor kiszámíthatatlansággal, de egyben alkotó energiával is, elmélyüléssel, gondolkodással, teremtéssel. Látogassanak el minél többen együtt gondolkodni, zenében feloldódni a Fonóba!

Szeptember 14.
19:00 Petrás Mária Trió (Petrás Mária - Kiss Krisztián - Nyíri László)
20:00 Magyar Banda: 12 betyár lemezbemutató
22:00 Táncház a Magyar bandával (védettségi igazolványhoz kötött)

Bővebben >>

Szeptember 15.
19:00 Magyarlapádiak és Örökül Magyarlapádról - lemezbemutató koncert
21:00 Tánctanítás - magyarlapádi táncok
21:30 Táncház a magyarlapádi zenészek és táncosok közreműködésével
(védettségi igazolványhoz kötött)

Bővebben >>

Szeptember 16.
10:00 Szakmai délelőtt a digitális zenei piacról
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részletek itt »»

19:00 Meybahar duó
20:00 Dresch Mihály duó
21:00 Ötödik évszak

Bővebben a teljes nap prohgramja >>

Szeptember 17.
10:00 Szakmai délelőtt a zenei piac aktuális kihívásairól, lehetőségeiről három panelbeszélgetésben
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részletek itt »»

19:00 Balogh Melinda Quartet
20:00 Vizeli Máté: Bartók 44 hegedűduó népzenei forrásanyagokkal (lemezbemutató)
21:00 Tárkány Művek lemezbemutató

Bővebben a teljes nap programja >>

Szeptember 18.
19:00 Ephemere duó
20:00 Nigun 20
21:00 Romafest Gipsy Dance Theatre

Bővebben >>