A jövőben hiszünk, ezért állítjuk: a jelen a múltból építkezik. Ez a ritmus, amire mindannyian járjuk, de nem mindegy, hogyan. Légy részese egy olyan utazásnak, amely akár többszáz éves helyszíneken mutatja meg a magyar közösség erejét.

Az építészeti innováció magával hordozza, húzza, alakítja a közösségek mindennapjait is. Alkalmazkodva a kihívásokhoz, előrevetíthetjük mindazon jó megoldásokat, amelyek a közösségeket felszabadultabb, kulturáltabb együttléthez segítheti, legyen az oktatás, szabadidő, kultúra vagy más közösségi találkozás.
A PajtaKult „stáblistája”:

Horváth László, a Fonó ügyvezetője, a PajtaKult ötletgazdája és kulturális igazgatója
Kubinyi Júlia énekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője
Laposa Julianna népzenész, a Fonó nemzetközi referense
Paár Julianna énekes, előadó, zeneterapeuta
Mezei Dániel műsorvezető, kreatív producer
Varga Ádám, a PajtaKult projektmenedzsere és a HYPE Productions vezetője

A PajtaKult megálmodói azzal a céllal indították el 2021 szeptemberében a projektet, hogy összehangolják mindazon törekvéseket, amelyek a Kárpát-medencében fellelhető pajtákban, csűrökben, vagy hasonlóan izgalmas ipari épületekben zajlanak. A Fonó 25 éves tevékenységének meghatározó helyszíne a Fonó Pajta helyisége, ahol a hazai nép- és világzene fővárosi eseményei, koncertjei, táncházai beépültek mindennapjainkba, de most már elmondhatjuk, a nemzetközi zenei körforgásba is. Horváth László, a Fonó ügyvezetője hasonló, működő pajtákat látva más helyszíneken is, szükségét érezte annak, hogy rendszerben gondolkodjunk a pajtákról, mint a közösségek szervező erejéről, kulturális helyszíneiről. A pajtákban, csűrökben a zene, a tánc, az építészet, a gasztronómia és a kultúra hagyományos és modern formái otthon vannak.

A figyelemre méltó törekvés mellé állt a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Magyar Művészeti Akadémia, szakmai partnerként a Szentendrei Skanzen és a Hagyományok Háza.

„Találkozva Sülyi Péter őriszentpéteri Pajtaszínházával, ahol szintén 25 éve zajlanak kulturális programok; Szarvas József viszáki Kultúrpajtájában járva; Kovács Norbert Cimbi kiscsőszi álmainak megvalósulásával találkozva; megismerve az Alföldön, Üllésen tevékenykedő Pusztaszínházat, megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy össze kéne hangolni ezeket az értékeket. A célok ugyanis közösek, minden helyszínen egy irányba mutatnak: az adott közösségek megerősítése, a sok esetben műemlékké nyilvánított pajták karbantartása, fejlesztése, illetve tevékenységük, programkínálatuk szélesítése. Pár hónap alatt kiderült, hogy a vidéki és a határon túli közeg is ki van éhezve ezen új érzésekre, értékekre. Látjuk, hogy céljainkhoz hetente találunk új partnereket, akik vagy közösségben, vagy már igazi pajtában teszik a dolgukat.” (Horváth László, a PajtaKult kulturális igazgatója)

A PajtaKult 2021. szeptember 1-jén indult, azóta közel 60 felfedezett, vagy csatlakozott pajta szerepel a projektben. A stáb az elmúlt két hónapban bejárta többek között az őriszentpéteri Pajtaszínházat, a Szentendrei Skanzen pajtáját, a kiscsőszi, Kovács Norbert Cimbi által teremtett pajtát, a lovasi Márffy Házat, az üllési Pusztaszínházat, a turai pajtát, Veresegyházon Katlan Tóni malmát, valamint Ravazd és a Káli-medence egyes pajtáit és persze a Fonót. A kapcsolat tehát élő és rengeteg lehetőséget rejt magában.
A PajtaKult csapata a pandémia nehézségei ellenére november és december hónapban összesen másfél tucat eseményt tervez. Az alkotók fontosnak tartják, hogy a mai kornak megfelelő kommunikációs formában juttassák el összeállításaikat, filmjeiket, beszélgetéseiket az érdeklődőkhöz, ezzel is szélesítve a Pajta-életérzést, ha úgy tetszik, a kultúra-közvetítés formáját. A PajtaKult projekt az online médiában is elérhető: Facebook és Instagram oldalunkon folyamatosan követhetőek a különböző helyszíneken megvalósuló események. Mindez mai formában, vlogban, blogban, posztban és podcastban egyaránt megvalósul.

A Hír Televízióban emellett 2021. november 7-étől havi egy alkalommal vasárnaponta elindul a PajtaKult magazinműsor, amely 11 órakor és 23 órakor ismétléssel várja a nézőket és széles közönségnek ad betekintést, egyben meghívást ezekhez a programokhoz, életérzéshez. Az online, a közösségi média és a televíziós felületeken a PajtaKult nagykövetei, a „Julcsik” kommunikálnak.
Kubinyi Júlia, Laposa Julianna, Paár Julianna énekesek, Mezei Dániel műsorvezető társaságában kalauzolják a nézőket ebben a varázslatos világban, amely izgalmasan vegyíti a tradíciót (múlt), az aktualitásokat (jelen) és a víziót (jövő), ezzel segítve a magyar közösség erejének bemutatását.

Szarvas József Kossuth-díjas színművész és pajtatulajdonos gondolataival élve a Pajta, mint tér „nemzetépítő vízióval is bír és tudomásul kell venni: napjainkban a régi az új.”
A Pajták közösségformáló ereje, jelentősége mellett az alábbi küldetéseket is hangsúlyozzuk:
1. A kárpát-medencei gasztronómiai hagyományok beépítése közösségeink mindennapjaiba. Ebben többek közt Katlan Tóni is segítségünkre lesz, hogy régi és új receptjeivel tegye izgalmasabbá étkezési kultúránkat.
2. Nép- és világzenei, illetve könnyűzenei helyszínek megteremtése, ahol a zenefogyasztás teljesen más távlatokat ad és nyit meg.
3. A Tündérkert mozgalom erősítése, azaz az eltűnőben lévő kárpát-medencei gyümölcsfa-hagyaték gondozása, népszerűsítése.
4. A PajtaKult építészeti vetülete, mely nem lehet más, mint az épített örökségünk mind hitelesebb védelme, azonban közben egy teljesen új építészeti irányzat – ’pajtaépítészet’ – felvázolása. Mindez építészeti térélményt, arculati és szerkezeti megújítást, új, élhető építészeti irányt vázol fel.
5. Az általunk fontosnak tartott kulturális értékek és sokszínűség népszerűsítését, annak lehető legtöbb érdeklődőhöz való eljuttatását.
PajtaKult® 2021

Official Image Film >>

Boban Markovic - Üllés >>

Snétberger koncert -Katlan Toni >>

VLOG Paár Julcsi - Fonó >>

A következő PajtaKult programok:

2021.11.06. 20:00 Fonó Parno Graszt
2021.11.07. Kiscsősz, Cimbi pajta Csík János és a Mezzo koncert
2021.11.07. 20:00 Fonó Huun Huur Tu

2021.11.12. Turai Csürdöngölő ERdőfű koncert és Táncház
2021.11.13 és 14. Szentendrei Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator
2021.11.23. 19:00 Veresegyháza, Katlan Tóni Kultúrkonyha, Ferenczi György és az Első Pesti Rackák
2021.11.24. 19:00 Fonó Fonó Szerda Táncház
2021.12.05. 17:00 Őriszentpéter Bognár Szilvia adventi koncertje
2021. december Őrségi adventi és jazz-sorozat