A napokban tették közzé hírlevélben és a Womex (World Music Expo) weboldalán a világ legjobb világzenei kiadóinak nemzetközi listáját, amelyen egyetlen magyar kiadóként szerepel a Fonó!

A WOMEX, a nemzetközi világzenei piac meghatározó fóruma, minden évben a nemzetközi toplistás helyezések (a World Music Charts Europe és a Transglobal World Music Charts) alapján állítja össze a kiadói listát, amelyen összesen 20 kiadó kap helyet. A Fonó 2021 óta visszatérően szerepel a listán, mindvégig egyedüliként a magyar piacról és egészen tavalyig egyedüliként a kelet-közép-európai régióból is. Idén először felkerült a listára a lengyel Karrot Kommando és a cseh Indie Scope is. Az első helyen pedig ismét a német Glitterbeat szerepel.
A Fonó a Womex Top Label listán az elmúlt években: 2013 - 20. hely, 2014 - 12. hely, 2015 - 13. hely, 2016 - 4. hely, 2019 - 7. hely, 2020 - 2. hely, 2021- 12. hely

A lista rangsora a havi toplistás eredmények figyelembevételével, összesítésével születik, két nemzetközi világzenei toplista, a World Music Charts Europe és a Transglobal World Music Charts alapján. Az eredmény több mint száz világzenei rádiós szakember véleményét tükrözi. Az a kiadó kerülhet a legjobbak közé, akinek több lemezét ismerték el a toplistákon abban az évben. A jelenlegi Top Label lista 2020 szeptembere és 2021 augusztusa közötti időszakot veszi figyelembe.

Az említett időszakban Az Ötödik évszak Ne rejtsd el című lemeze – amely később elnyerte a magyar Fonogram-díjat is - szerepelt két hónapig a WMCE listán (január és február) majd február-márciusra felkerült Lajkó Félix Band START című albuma is. Szeptemberben a Zűrös Banda 2021 című lemeze aratott sikert a WMCE felületén. Érdekesség, hogy februárban a 20 lemez között három magyar album is szerepelt, a két említett Fonós lemez mellett Lakatos Mónika & a Gipsy Voices Hangszín című lemeze, a Folk Európa kiadványa, amely két hónapig maradt a listán.

A Top Label lista ezen a linken érhető el >>

2021 Top Labels

Glitterbeat Record (Germany)
ARC Music (UK)
Buda Musique (France)
Nø Førmat! (France)
Ajabu! (Sweden)
Kirkelig Kulturverksted (Norway)
Nordic Notes / CPL Music (Germany)
World Music Network / Riverboat (UK)
World Circuit (UK)
Karrot Kommando (Poland)
Analog Africa (Germany)
Fonó Records (Hungary)
Crammed Discs (Belgium)
Galileo MC (Spain/Germany)
Segell Microscopi (Spain)
Les Disques Bongo Joe (Switzerland)
Ponderosa Music & Art (Italy)
Indies Scope (Czech Republic)
Kasba Music (Spain)
Otá Records (USA)