A kiállítás Domján József fametsző grafikus születésének 115. és halálának 30. évfordulójának emlékére kapott helyet a Fonó falain.

Domján József, a huszadik század leghíresebb színes fametsző művésze. Az 1956-os forradalom után, mint elismert Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas művész emigrált, New York közelében telepedett le. A művész az Újvilágban is megőrizte a magyar hagyományból táplálkozó szemléletét. Művészetében vizuálisan megvalósul a "Bartóki modell" – a természet és a hagyomány szintézise, amely mindig és mindenhol örökérvényű értékeket hordoz. Sajátos stílusa széles körben ismertté tette. Amerikai munkássága során nagy sikereket ért el, munkái több, mint 500 kiállításon kerültek bemutatatásra, fametszetei megtalálhatók fontos nyugati múzeumok gyűjteményeiben. A Magyar Nemzeti Galéria is több mint 200 képet őriz munkáiból. Képei a kortárs művészethez kapcsolhatók, de minden képben a népművészet elemei is felfedezhetők.

A kiállítás apropójából május 20-án délután 17:00 órától Domján József munkásságáról szóló filmvetítéssel és beszélgetéssel várjuk az érdeklődőket.

Domján József képzőművész 1907-1992 (magyar dokumentumfilm, 32 perc, 2007)
Rendező: Sztanó Hédi, Operatőr: Vígh Vendel

A vetítés után beszélgetés Magyar Kálmánnal, a Domján Galéria és Alapitvany vezetőjével.

(www.domjanart.hu)

A kiállítás ingyenesen megtekinthető június 21-ig a Fonó nyitvatartási idejében.