Ha Erdélyről nézel különböző turistacsalogató reklámfilmeket, biztosan előbb-utóbb felmerül benned, hogy a valóságban biztosan nem ilyen, mint a felvételeken. Itt valami nem stimmel, mert valami nem lehet ennyire giccsesen gyönyörű. Fenyvesek, hegycsúcsok, hegyi tavak, völgyekben megbúvó piciny falvak, kastélyok és székelykapuk, barlangok és borvizek – ez biztos csak a PR része, és főleg azoknak, akik valamiféle képzeletbeli VR-szemüveggel, rózsaszín ködön át nézik Erdélyt, és azt látják, amit látni akarnak.

Ha eljössz hozzánk Gyergyóba az Egyfesztre, vágatlanul, filterek nélkül tapasztalhatod meg ezt a helyet, ahol élünk. Megígérhetjük, hogy nemcsak azt fogod látni, amit mutatni akarunk. A rózsaszín szemüveget már úgyis elveszted, mire ideérsz, az első tengelytörős székelyföldi kanyarban lerepül az orrodról. Így tárulnak föl számodra az igazi csodák, ha legalább egy kicsit megküzdesz értük, és „egyfeszt”, azaz állandóan arra törekszel, hogy kimozdulj a mentális és fizikai komfortzónádból. Abban a pillanatban, amikor először nézel körül 1600 méter magasan a Csofronkáról, és eléd tárul Székelyföld és Moldva egy része. Amikor először pillantod meg élőben a Gyilkos-tavat a valódi horrorfilmbe illő facsonkokkal, vagy hallgatózol bele a Súgó-barlang titokzatos hangjaiba. Amikor a szárhegyi kastély 15-16. századi falai között sétálva egyszercsak összeér a múlt és a jövő, a „hagyomány” és a „kortárs”, és a gyermek Bethlen Gábor egykori nyomdokain haladva túraszandálos lábacskák rohangálnak a folyosókon.

Jó, de mi az az Egyfeszt?

A gyergyói Egyfeszt összművészeti fesztivál Erdély legfiatalabb fesztiválja, tavaly tartottuk az első kiadását, idén, 2022-ben pedig augusztus 4-7. között 50 helyszínen, több mint 800 programmal várunk. Úgy képzeld el, mintha kereszteznénk a kapolcsi Művészetek Völgye és az Ördögkatlan Fesztivált, és a végeredményt az erdélyi havasok lábához teleportálnánk, kastélyok, bájos polgári házakkal körbevett kisvárosi főterek, zsindelyes falusi porták, zúgó erdők és fajgazdag kaszálók vidékére.

Jó-jó, de mi az a Gyergyó?!

A Gyergyói-medence Erdély (és lakói szerint a világ) közepe. Jelenleg Székelyföld egyik mostohagyermek-kisrégiója, de egyre híresebb ismét, többek között a Bagossy Brothers Companynak köszönhetően, de ha már túl leszel néhány környi kézműves sörön, és beszédbe elegyedsz a helyiekkel, egyre több hírességről derülhet ki, hogy valójában gyergyói, vagy ha ő nem, az apja, nagyanyja vagy kereszt-déd-sógora az volt, most is az, vagy az lesz valamikor. Gyergyó egy tipikus kelet-európai félperifériás hely hatalmas ambíciókkal, ami szerencsére autentikus humorral és némi öniróniával is párosul, hanem olyan bőcsek lennénk, mint az udvarhelyiek, vagy olyan hirtelenharagúak, mint a csíkiak, hogy a háromszéki bicskásokról már ne is beszéljünk. Viccet félretéve, a többi székely testvérünket is szeretjük, becsülettel meg is vendégeljük őket, ha erre veti őket a sors. Ugyanakkor Gyergyó olyan sokszínű, mint Erdély kicsiben: székely, örmény, zsidó, román kultúra egyaránt jelen van a térségben, amelyet saját arculattal és erős lokális identitással rendelkező települések alkotnak. Gyergyószék központja ugyan Gyergyószentmiklós, de ki ne hallott volna Szárhegyről, Remetéről, Ditróról, Tekerőpatakról, Csomafaláról vagy az európai hírnevű Borszékről? És mindezek fölött, a szó szoros értelmében, a Görgényi-havasok és a Gyergyói-havasok csúcsai néznek le a medencében tüsténkedő kis emberekre a pici házaikkal és autóikkal. Apropó, ha látni szeretnéd óriástávlatból is a helyet, azt is megteheted: siklórepülés, tandem ejtőernyős ugrás és hőlégballonos repülés kipróbálására egyaránt lehetőséged nyílik a helyszínen.

Íme néhány olyan elem a programból, amit sehol más fesztiválon biztosan nem találsz meg! A „Hegyilevegő Experience” a Bagossy Brothers Company ötlete nyomán azokra az ikonikus helyszínekre visz el Gyergyószentmiklós környékén, ahol a zenekar videoklipeket forgatott. Ez nem más, mint egy túrakihívás egy pecsételős túrafüzettel, amelyet a Dockyard Stores üzleteiben lehet ingyen beszerezni. Az Egyfeszten aztán nekiláthatsz a kihvás teljesítésének: pecsétet kell szerezned a Súgó-barlangnál, a Wild Ferenc emlékút - via ferrata - Gyilkos-tó útvonalon, a Háromkúti háznál, a Panoráma kabinnál a Békás-szorosban (itt még egy meglepetés kiállítás is vár), a Medveakadémián, valamint a gyergyószentmiklósi Your Livingroom klubban. A túrafüzetek Magyarországon ingyenesen elérhetők a következő helyszíneken: Dockyard Stores Etele Plaza – Budapest; Dockyard Stores Király utca – Budapest; Dockyard Stores – Debrecen; Dockyard Stores – Szeged; Dockyard Stores – Eger; Dockyard Stores – Pécs; Dockyard Stores – Szombathely; Dockyard Stores – Győr; Dockyard Stores – Siófok. Erdélyben a Mark House nyomda és bemutató üzlet – Gyergyószentmiklós, Turisztikai Információs Iroda – Gyergyószentmiklós, Dockyard Stores – Kolozsvár és Dockyard Stores – Brassó a beszerzési helyszín, de ha inkább online rendelnéd meg, azt is megteheted szállítási költség ellenében a ww.popshop.hu és a www.shopandroll.ro oldalon. Kalandra fel!

A Súgó barlang Erdély és Európa egyik leghíresebb barlangja, nevét a helyi lakóktól kapta: a huzat és a víz zúgása egy suttogó, susogó hangot idéz elő. Öt védett denevérfaj is él benne! Rájuk vigyázva, idén is lesznek koncertek ezen a különleges helyszínen is: a Makám zenekar borkóstolóval egybekötött fellépésére résztvevőként regisztrálni az InTime applikáción keresztül tudsz, amelyet ingyenesen letölthetsz a Google Play áruházból vagy az Appstore-ból. Ugyanígy tudsz előre bejelentkezni a szervezett gyalogos vagy kerékpártúrákra is. De ha annyira megijeszt a gyergyói hegyek magassága, és nem tudod elképzelni, hogy alföldiként a saját lábaid erejéből juss fel rájuk, akkor nyugi, mert korlátozott létszámú, terepjárós off-roadra is lehetőség nyílik a Görgényi-havasokban. A sétálgató-gyűjtögető típusoknak inkább gyógynövénytúrákat, permakultúra-látogatást vagy egyéb tematikus sétákat ajánlunk, aki pedig fürödni szeretne, a borszéki medencéket, élményfürdőket és medencés bulikat.

Gyergyószárhegyen Erdély egyik legszebb reneszánsz kastélyába, a Lázár-kastélyba reneszánsz napokra várják az érdeklődőket. A Gránátalma Egyesület hímzőasszonyai korhű ruhában és környezetben reneszánsz hímzéseket készítenek, bekapcsolódási lehetőséget biztosítva az érdeklődőknek. Ha bekapcsolódnál, a munkád eredményét még haza is viheted! Apropó, tudtad, hogy Európa legrégebbi hímzése az 1031-ből származó Magyar Koronázási Palást? De még ezt megelőzően 1001-ben Gizella királyné saját kezűleg készített az akkori pápának egy kazulát (miseruhát). Ennek történetét, értékeit, szakmai sajátosságait is bemutatják a Lázár-kastélyban, a Gránátalma hímzőasszonyai pedig a kazula másolatát készítik el.

Ugyancsak a szárhegyi kastélyban tartja korhű, látványos hadi bemutatóit az Arany Griff Rend. Ők egy professzionális – azaz teljességre törekvő – középkori hagyományőrző egyesület Székelyföldön. “Minden, ami Középkor!” – mondhatják magukról, hiszen harcművészeti iskola, történelmi táncoktatás, korhű zene, tudományos kutatás, kísérleti régészet, élményturizmus és folyamatosan megújuló programajánlataik fémjelzik munkájukat.

No de vissza Gyergyószentmiklósra! „Gyergyói multikulti: székelyek, örmények és zsidók” címmel vezetett városnéző túrán tudhatsz meg többet a kisváros nevezetességeiről. A túra másfél órás, és érinti a legfontosabb helyszíneket: Piactér és a Szent Miklós szobor, Református templom, Vaskertes Általános Iskola, Benedek kúria, Szent Miklós római katolikus templom, Márton Áron utca-Örmény sor, Tarisznyás Márton Múzeum, Salamon Ernő Gimnázium, Zsinagóga.

A rengetegsok fesztiválhelyszín egyes programpontjai között az egyfeszt.ro oldalon böngészhetsz, az oldtimer autókiállítástól az utóbbi 120 év telefonjait felvonultató magángyűjteményig számos izgalmas látnivalóval várunk, lesz ezeregy gyerekprogram, előadás, könyvbemutató, erdélyi rocktörténet, felnőtteknek mesekocsma, dumaszínházas stand-up és slam poetry, jazz workshopok, zenés főzés, kirakatszínház és minden más jóság.

A végére hagytuk, de például zene minden műfajban és mennyiségben. A fesztivál zenei kínálatának sokszínűségét jól illusztrálja, hogy három nagyszínpadon (kettő Gyergyószentmiklóson és egy Gyergyószárhegyen, a Lázár-kastélyban), valamint további kisebb helyszíneken lesznek koncertek. Az Egyfeszt egyik idei sztárfellépője a Gipsy Kings; további fellépők: Carson Coma, Parno Graszt, Zűrös Banda, A Csajod, Wellhello, Hobó és bandája, Lajkó Félix és a lengyelországi Volosi együttes, Herczku Ági és Nicola Parov, Dresch Mihály, Harry Tavitian és Cserey Csaba, Kubinyi Júlia, Sárik Péter és Falusi Mariann, Dorogi Péter (Intim Torna Illegál), Sárosi Péter Azara & Tasi Nóra, Benedek Balázs Quartett, Teddy Queen, The Minds, Tárkány Művek, Cimbaliband, sZempöl Brass Edition, Transylvanian Bú Boys, Kerekes Band, DJ Palotay, Besh o droM és még sokan mások.

Jer, jó?