Rendhagyó nagytermi koncertek külföldi vendégekkel, szombati családi programok, pénteki nagy táncházak és ingyenes teraszkoncertek! Így indul a július a Fonóban!

Közös rendhagyó akusztikus koncertet ad a Dalinda és a Kerekes Band , fellép a Modern Art Orchestra , és még ebben a hónapban vendégünk lesz Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák , és Csík János és a Mezzo is. Július 8-án az ír és breton népzenei est igazi unikum a koncertek között francia és német zenészekkel, különleges hangszerekkel. Minden pénteken óriási táncház és két zenekar, minden szombaton délután családi program várja a közönséget. Míg a légkondícionált belső terekben csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni a koncerteken és a táncházakban, a szabadtéri ingyenes teraszkoncertekre védettségi nélkül is be lehet térni. Minden vasárnap az online térben oktatóvideók at tesz elérhetővé a Fonó.

Július 8-án az ír és breton népzenei est en nagy találkozásnak lehetünk tanúi: hagyományos ír és breton zene szólal meg olyan művészek tolmácsolásában, akik hosszú kilométereken át utazva érkeznek a Fonó színpadára muzsikálni, találkozni egymással és a közönséggel. A tradicionális hárfa, az ír hegedű, a fafuvola, az ír duda és a koncertina szakavatott kezekben kelnek majd életre, hiszen minden zenész a zenetörténet megszállott kutatója is egyben, és érdeklődésük nem csupán művészi, de tudományos is. Quentin Vestur muzikológus a breton és a kelta hárfa mestere, előadóművész, részben saját építésű hárfákon játszik. Énekesként a kelta kultúrákban a történelmi korokon átívelő „bard” hagyományt kutatja és képviseli. Sylvain Pourtier zenész, előadó az ír népzene hegedűs hagyományába ásta bele magát, repertoárját főként az ír sziget nyugati megyéiben fennmaradt és ma is virágzó zenei anyag alkotja. A Duo Rouyer, Ar Gall – Klervy Rouyer (hárfa) & Malo Le Gall (fafuvola) a breton népzenei fesztiválok állandó vendégei. Simon Pfisterer (Németország) és Susan Ní Cholmáin (Írország) két különleges sípos hangszeren, az ír dudán (uilleannpipe) és a koncertinán játszanak. Mindkét hangszer elsősorban szolisztikus funkcióval rendelkezik az ír hagyományban, duóban viszont remekül kiegészítik egymást. Repertoárjuk felölei az ír népzenének utolsó három évszázadát az ír barokktól napjaink hangzásvilágáig. A koncerten való részvétel ingyenes és védettségi igazolványhoz kötött.

Részletek itt »»

Július 10-én a Modern Art Orchestra Legendás albumok sorozatában a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a zenekar eladásában. Az eredeti szerzemények és hangszerelések tiszteletben tartásának és a Modern Art Orchestrától megszokott színvonalú zenészek improvizációinak köszönhetően a Legendás Albumok egyszerre hozza testközelbe a hallgatókat a jazz mesterműveinek tradícióival és garantál friss zenei élményt. A belépés érvényes jeggyel és védettségi igazolvánnyal lehetséges.

Részletek és jegyek itt »»

Az idén 25. jubileumát ünneplő Fonogram-díjas Kerekes Band négy részből álló videósorozatot készített, amelyet a Föld elemei inspiráltak. A tűz, víz ,ég, föld című klipeket olyan különleges helyszíneken fogatták, mint a Hollókői vár, az egri Török Fürdő, vagy a Hortobágy és a már megjelent különleges videókat számos országban örömmel osztották tovább. A zenekar ezt a zenei anyagot hozza akusztikusan a Fonóba, ahol a Dalindával közösen adnak koncertet. A Dalinda acapella formáció második lemeze, a Fonogram-díjra jelölt Átjárók a pandémia alatt jelent meg, így a lemezbemutató koncertre sem kerülhetett sor. A három énekes, Paár Julcsi, Nádasdy Fanni és Tímár Sára most erről a lemezről szemezget műsorában. Természetesen élő zenei találkozásra is sor kerül ezen az estén, a Kerekes Band és a Dalinda fúzióra lép pár dal erejéig, különleges és feledhetetlen pillanatokkal ajándékozva meg a hallgatókat július 17-én a Fonóban.

Részletek és jegyek itt »»

Csütörtökön este ingyenes Teraszkoncertekre várjuk azokat is szabad téren, akiknek nincs védettségi igazolványuk. Július 8-án Szeder, 15-én pedig a Nosnach muzsikál de még ebben a hónapban fellép szabadtéri színpadunkon Kovács Linda és Bögöthy Ádám duója és a remek Gáspár Károly trió is.

Szombaton délután 16.00 órakor mindig Családi programmal várjuk a kicsiket és nagyokat, ebben a hónapban vendégünk lesz többek között Navratil Andrea és a Kobzos zenekar és az Ördöngös Népzenetanoda is.

A péntek este júliusban a táncházaké a főszerep: ezeken az estéken állandó házigazda zenekarunk az Erdőfű, de minden este két zenekar húzza a talpalávalót, így vendégünk lesz még a Kalász Banda, a Békás Banda, a Magos és a Ritka zenekar is.

A Fonó aktuális programjai a Fonó weboldalán követhetők.