Szeptember 9-én a Táncházak éjszakája gazdag programjával indul az évad a Fonóban, ahol idén számos évfordulót ünnepelnek különleges vendégekkel!

A Táncházak éjszakája indítja a 2023/24-es évadot a Fonóban a Táncház Egyesület szervezésében szeptember 9-én. Délutántól hajnalig változatos programokkal várják az érdeklődőket, kézműveskedéstől a gyerekprogramokig, az este folyamán a Kárpát-medence magyarságának táncai kerülnek terítékre, többek között mezőkölpényi, kalocsai, kalotaszegi, szatmári, visai, moldvai táncokat, valamint őrkői és nagyecsedi cigánytáncokat tanulhatnak a Fonóba látogatók ezen a nagyszabású rendezvényen, ahol több zenekar húzza a talpalávalót és remek tanároktól tanulhatnak a résztvevők.

A táncházak sora aztán folytatódik a házban, hiszen szerdánként a Fonó Szerda táncházban hétről hétre Kalotaszegi táncokat sajátíthatnak el a Fonóba járó kezdő és haladó táncházasok olyan oktatókkal, mint Kocsis Enikő és Fitos Dezső, valamint a Fitos Dezső Társulat táncosai. A tánctanítás után össztánc, énektanulás majd táncház várja a résztvevőket.

Kéthetente pénteken a Berka együttes moldvai táncháza és mellette egy vendégzenekar vonós táncháza tölti be a Fonót. Szeptemberben Kónya Előd és Barátai vonós muzsikájára mulathatnak a résztvevők . A ház egyik legnépszerűbb táncháza lett az elmúlt években a Kamasz Táncház a Sarjú Bandával, ahol havonta egy alkalommal, koraesti kezdéssel azok a fiatalok mulathatnak, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok. Az este folyamán tánctanárok segítik a bekapcsolódást akár teljesen kezdő szinttől. Az őszi első alkalmon különleges vendégek is érkeznek a házba: a Kamasz Táncház vendégei lesznek szeptember 16-án nagyecsedi hagyományőrző táncosok!

A Fonóban idén több évfordulót ünnepelnek. Már szeptemberben rögtön Foltin Jolánra, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth– és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus-rendező, táncművész, táncpedagógusra emlékeznek, aki idén lenne 80 éves. A művésznő születése napján, szeptember 13-án nyitják meg ünnepélyesen a munkásságról készült kiállítást a család és a pályatársak részvételével „Táncra ítélem magamat” címmel, amely szeptember 9-étől október 11-éig látogatható.

Születésnapját ünnepli a hazai népzenei-világzenei paletta egyik legnépszerűbb (nemcsak) gyermekeknek szóló zenét játszó formációja, a Klárisok zenekar. Korzenszky Klára gyermekpszichológus, énekes és zenésztársai immár tíz éve, hogy együtt fűzik fel jól ismert népdalainkat a mese fonalára, és a fantáziára, szerepjátékra helyezve a hangsúlyt, a közönséggel együtt alkotják meg a mesét koncertjeiken. A zenekar jubileumi délutáni családi koncerttel ünnepel közönségével együtt szeptember 16-án a Fonóban.

Ősszel tovább folytatódik majd a jubileumok sora a Fonóban, hiszen a Hun Huur Tu 30. születésnapját, a Bran is 30. évfordulóját ünnepli, a Jamese pedig 10 éves lesz. Novemberben megtiszteltetés számunkra, hogy nálunk ünnepel az 50 éves Muzsikás, majd a 40 éves Makám is.