Jegyvásárlás

Következő események

Jü + Dorota + Szelevényi Ákos közös koncert

Pszichedelikus táncház. A Jü és a Dorota már adott egyszer közös koncertet 2014-ben Jürota néven. Mindkét trió fontos inspirációs forrásként hivatkozik a tradicionális zenékre. Ezen a különleges alkalmon végig hatan lesznek a színpadon a két trió zenészei.

A Dorotát 2009-ben alapította Somló Dávid, Makkai Dániel és Porteleki Áron. A zenekar első pár évében a kalandos art-rock és improvizatív koncertjeiről híresült el, melyet első albumuk is fémjelez (Dorota: untitled, 2011). ‘FRIK’ nevű háromlemezes, multimédiás kiadványukkal később pedig végérvényesen a budapesti experimentális szcéna egyik legizgalmasabb alkotóivá váltak.

“Solar The Monk” címmel jelent meg 2019 őszén friss lemezük, melynek középpontjában a szerzetesség metaforája áll. A Solar The Monk vissza- és elvonulás, reflektálás, új utak és létezési formák keresése egy vesztébe rohanó világban. A korábbi szerzemények szabad improvizáció felől jövő gyakorlatai után a Dorota új lemezén nyers és erőteljes punk- rock hangzások keverednek szúfi, berber, mongol, buddhista hatásokkal és a transzállapothoz közelítő zenei formákkal. Sokmilyensége ellenére a közel egy órás ‘Solar The Monk’ egy nagyon letisztult hallgatnivalóban ölt testet.A  444.hu a “Solar The Monk I.” c. számot az évtized harmadik legjobb dalának választotta, a Recorder.hu nemzetközi albumlistáján pedig az első helyet kapta a lemez.

A Jü 2012-ben alakult Budapesten. Az trió tagjai a hazai zenei élet sokat foglalkoztatott tagjai, olyan zenekarokból érkeztek, mint pl. a Péterfy Bori Love Band, Qualitons, Zuboly, Erik Sumo Band, Dresch Quartet, Gadó Gábor Quintet, stb.

Az együttes eddigi három lemeze a londoni székhelyű Rarenoise Records gondozásában és világszintű terjesztésével jelentek meg. Mindkét lemez igen kedvező hazai és nemzetközi fogadtatásban részesült, melynek köszönhetően számos nemzetközi fesztiválon és klubban koncerteztek (Cairo Jazz Festival, Saalfelden Jazz Festival, Ljubljana Jazz Festival, Vortex London, Nasjonal Jazzscene Oslo, Kino Siska Ljubljana, Monarch Fest Moscow stb).

Közreműködnek:

Dorota

Somló Dávid - gitár

Makkai Dániel - basszusgitár

Porteleki Áron - dob

Mészáros Ádám - gitár

Hock Ernő - basszusgitár

Halmos András - dob

Szelevényi Ákos - szaxofon