Következő események

Kamaracsütörtök: Varga Bendegúz Quartet

"A mai mainstream krédójába nagyszerűen illeszkedő, aprólékos műgonddal kidolgozott muzsika érzelmileg és hangulat szempontjából roppant egységes, gyönyörű saját szerzeményekkel, amelyek tág teret hagynak a rögtönzésnek. A komoly érzelmi töltettel bíró zene megközelíthető és szerethető "vájatlan" fülekkel is.” (Pallai Péter)

Varga Bendegúz együttesének debütáló lemeze 2018-ban jelent meg Goldmund címmel, a zenekarvezető és a tagok saját kompozícióival és hangszereléseivel. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen master diplomát szerzett jazz-dobos leginkább sideman-ként ismert: játszik Karosi Júlia zenekarában, valamint Gáspár Károly triójában. Saját zenekarát 2015-ben alapította, melyben jelenlegi zenésztársai a többször is az év szaxofonosának választott Ávéd János, továbbá Fenyvesi Márton Junior Prima díjas jazz-gitáros, valamint Bögöthy Ádám, a jazz szcéna egyik legfoglalkoztatottabb bőgőse.


A Fonó-béli koncertjükön készülő új lemezükről játszanak számokat, amelyek közül három dalhoz készítettek live session videósorozatot a nyáron. 

Közmreműködnek:
Varga Bendegúz - dob
Ávéd János - szaxofon
Fenyvesi Márton - gitár
Bögöthy Ádám - bőgő

Fotó: Tzumo Árpád

Ephemere

Egészen friss formáció az Ephemere, amely 2020 óta működik zenekarként. Alapvetően Caussanel Izabella és Orbay Lilla párosát fedi, akik számos közreműködővel, többféle felállással mutatták már meg dalaik sokszínűségét, a jazzkereteket népzenei elemekkel tűzdelő, néha populárisabb impulzusokat is beépítő fúziós világot, amelyen belül persze a két énekhang játékosságának, egymásra hatásának jut a főszerep. Folk-jazz magyar, francia, angol nyelvű dalokkal, hosszan velünk maradó felvillanásokkal.

Caussanel Izabella és Orbay Lilla jazzénekesi, konzervatóriumi ismeretségük során kezdett el együtt dolgozni. Caussanel Izabella félig francia, félig magyar származású (édesanyja Gyenis Katalin folkénekes, akit többek között a Vujicsics Együttes és a Téka Együttes fellépéseiről is ismerhetünk), 2017 óta él Magyarországon, és tagja az Ötödik évszak zenekarnak, amelyben népzenei hangszereléssel játszanak magyar folk- és francia sanzonhatásokat összeboronáló akusztikus városi zenét. Orbay Lilla az Orbay Lilla Grouppal már nevet szerzett magának jazzkörökben, rendkívüli tehetség, aki zenekarvezetőként is figyelemre méltó. Ők ketten aztán a jazz tanszakon találkoztak, inspirálták egymást, és újabbnál újabb ötleteik születtek, melyek az Ephemere formációban törtek utat maguknak. Az együttes jellemzően finomszövetű jazzből indul ki, ahhoz népzenei elemek csatlakoznak, és akár még az Ibeyi testvérpáros sajátos popzenéjét is megidézik. Sanzonok, jazz-sztenderdek mellett Ady-verset is feldolgoztak már, de még számos lehetőség rejlik bennük, így remélhető, hogy a zenekar csak nevében hordozza a pillanatnyiságot. Hogy fellépéseik élményt nyújtanak, az viszont pillanatnyilag sem kétséges.

A belépés ingyenes. Védettségi igazolványt NEM kérünk, a maszkviselés a házban a járványügyi intézkedéseknek megfelelően kötelező.