Jegyvásárlás

Következő események

Újbuda Jazz Fesztivál

Tariqa, Tóth Viktor Arura trió, Kovács Linda -Bögöthy Ádám duó

Tariqa

A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét bemutatta és szélesebb körben ismertté tette Magyarországon. A gnawa, szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, és szorosan kapcsolódik gyógyító szertartásaikhoz. Ezt az ősi szakrális transzzenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’rolljának”. A Gnawa a fekete-afrikai és az arab kultúra keveredésének metszéspontján alakult ki, jellemzője a gyorsuló és fokozódó, erős érzelmi hatást kiváltó monoton, de mégis folyamatosan változó ritmika és a különleges basszus-lant, a guembri használata.Ennek az egyedülálló és gazdag ritmikának köszönhetően a gnawa több jelentős rock és jazz zenészre volt hatással világszerte (pl. a Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Santana, Ornette Coleman, Pharoah Sanders, vagy Archie Shepp).

Közreműködik:

Said Tichiti - ének, guembri

Bede Péter - szaxofon, furulya

Kovács Ferenc - hegedű, trombita, ének

Mészáros Ádám - gitár

Halmos András - dob

Tóth Viktor Arura trió

„Az érdekel, hogy valami újat hozzak létre. Nem az a lényeg, hogy legyen a zenémben egy kis népi rész, aztán pedig jöhet a jazz. Meg akarom találni a saját zenei utamat, beleértve azt is, hogy ki vagyok én és miért játszom” - nyilatkozta nemrégiben a hamburgi NDR rádió riporterének Tóth Viktor az Arura trió ottani koncertje előtt. A jazzben alighanem egyedülálló felállású – Tóth Viktor szaxofonos, Lukács Miklós cimbalmos és Orbán György nagybőgős alkotta –, évek óta működő, dobos nélküli trió fontos jellemzője az, ahogy előadásaik során folytonosan változik hangszereik szerepe. A formáció széles spektrumú zenei szövetében jócskán jut szólista szerep a cimbalomnak és a bőgőnek egyaránt. A zenekar nagysikerű, Szemed Kincse című albuma után új lemezanyaggal jelentkezik. Ahogy az előző lemezt, úgy ezt is a finom szövésű, spirituális lelkület jellemzi, mely hol meditatívan révül, hol pedig vulkánszerűen robban.

Közreműködik:
Tóth Viktor - szaxofon

Orbán György - nagybőgő

Lukács Miklós – cimbalom

Kovács Linda -Bögöthy Ádám duó

Két hangszer összepárosítása elegendő lehet egy önálló s teljes hangkép kialakításához. Az ének és nagybőgő kettőse első hangzásra talán szokatlannak tűnhet, hiszen a duó formáció zenei műfajtól függetlenül egyike a legmerészebb alkotási formának, ebben a felállásban pedig unikumnak számít. A páros zenéjében az akusztikus hangzás a tradíciók iránti tiszteletet sugallja, míg az elektronika megjelenése egyfajta reakció a jelen kor hatásaira. E két szemlélet összegyúrásának eredményeképpen valóban komplex és változatos zenei anyag szólal meg, melynek gerincét főként saját kompozíciók alkotják. Minimál ambient vagy lüktető groove egy kórusnyi énekkel megspékelve. Felmerül a kérdés: két fecske nem csinál nyarat, vagy mégis...?

Közreműködik:

Kovács Linda - ének

Bögöthy Ádám - nagybőgő