Következő események

Jobb, mint egy házibuli!

Kamasz Táncházunkban a tizenévesek mulathatnak egy jót kora esti kezdéssel.

Vendégek: Érsekcsanádi hagyományőrzők

Az érsekcsanádi táncosok 1933-ban mutatkoztak be először Budapesten, s 90 éve élő ma is élő tánchagyományukkal vannak jelen országunk tánctérképén. Az ország déli határán, a Duna partján fekvő település tánchagyományát Sárköz és Kalacsa vidék egyaránt gazdagította, de a környék rác lakosságának hagyományai is nyomot hagytak. A térség különböző vallású (katolikus, református) lakossága és népcsoportjai (magyar, horvát, szerb, cigány) egy rendkívül gazdag és színes kultúrát alakítottak ki, mely táncaikban, zenéjükben tovább él. Viseletük az egyik legpompásabb és leggazdagabb mo-i viselet. Ezüst ékszereik, így a lázsiás, ma is divatos és kedvenc ékszere a „táncházasoknak”.

A Bazsarózsa Táncegyüttes és a Bátai Pántlika tambura zenekar bemutatkozása most is nagy élményt igér.

Házigazda: Sarjú Banda

A 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőből jól ismert Sarjú Banda havonta egyszer táncházat muzsikál, ahova a tizenéveseket várjuk. A kamasz táncház azoknak a fiataloknak nyújt táncházi élményt, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok. A táncolni már tudók mellett számítunk azokra is, akik most ismerkednének a néptánccal, táncházzal. Az este folyamán tánctanárok segítik a bekapcsolódást akár teljesen kezdő szinttől.

Tánctanárok: Bacsó Lilla és Darabos Péter, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai

SARJÚ BANDA

A fiatal muzsikusokat 2015-ben ismerhette meg az ország a Magyar Televízió „Fölszállott a Páva” tehetségkutató verseny műsorában. Ekkor még egyéni kategóriában mutatták meg tudásukat, de a színfalak mögött elindult a közös muzsikálás. Szoros barátság és egy új zenekar született, családjuk és Kuczera Barbara művészeti vezetőjük támogatásával. 2016-ban már Sarjú Banda néven indultak a versenyen és elnyerték az Ország Legjobb Zenekara díjat. A sarjú jelentése: utód, leszármazott vagy levágott növény szálak töveiből újra kikelő hajtás. A Sarjú Banda hivatása az eredeti magyar hangszeres népzene elsajátítása, megőrzése és tovább éltetése. Örömmel és tisztelettel tanulják a mesterektől, hagyományőrző zenészektől, éltetik a színpadon és a táncházakban egyaránt.

Hajdu-Németh László - hegedű
Hajdu-Németh Balázs - hegedű
Gál Tibor - ének
Szilágyi Szabolcs - hegedű, brácsa
Csoóri Bendegúz - nagybőgő
Horváth Áron - cimbalom

Művészeti vezető: Kuczera Barbara

Jegyár: 1000 Ft

Az évad további Kamasz Táncház alkalmai:
Június 3. szombat 18:00

A koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg.

Jegyvásárlás