Jegyvásárlás

Következő események

Parvathy Baul – aki a bengáli néphagyományban gyökerező, de azon túlmutató spirituális út, a bául hagyomány megtestesítője – idén tavasszal az Eugenio Barba által alapított ISTA (Nemzetközi Színházantopológiai Iskola) vendégtanáraként érkezik Magyarországra. Ezt az alkalmat megragadva mutatjuk be a Fonóban autentikus, történetmeséléssel egybekötött koncertjét.

Rádhá elragadtatása (Radha Bhav) című koncertjét mesterének, Sri Szanátan Dász Báulnak "Kálija" című előadása ihlette. Parvathy tőle tanulta meg a történetet, és néhány további elemmel egészítette ki. Ebben az előadásban vizuális művészeti háttere összeolvad a zenével, tánccal és énekléssel: a koncert során látható festményeket Parvathy Baul készítette akrillal festve vászonra.

A Patua tekercsfestmények egy bengáli népi történetmesélési hagyomány, amely ma is él. Parvathy elismeréssel és tisztelettel tanulmányozta ezt a hagyományt, és e szavakkal vall róla: "A Rádháról és Krsnáról szóló egyszerű szerelmi eposzokat a mai napig éneklik alkonyattól hajnalig. E történetek túllépnek az elme és az öntudat minden határán, és a nézőket a bhakti (feltétel nélküli szeretet) tiszta belső élményébe emelik."

Éneklés közben Parvathy különböző képekre mutat a vásznakon, a történet egyik részéből a másikba lépve, azt zenével, hanggal, tánccal és kézmozdulatokkal ábrázolja, és a történet minden egyes részének sajátos érzelmi állapotát (bháva) megidézi.

A bául hagyomány Guru-Sisja parampará (mester-tanítvány láncolat) útján, beavatáson keresztül hagyományozódik át. A bául eredetét nehéz felfejteni, mert nincs írott története, a bául mesterek tudásukat dalokban adják át, a dalok képezik mindenki meditációjának tárgyát. A bául hagyomány az idők során számos átalakuláson ment át, kereszteződése a tantrikus, advaita védánta iskoláknak, fakír, szúfi, buddhista utaknak és a vaisnava bhaktinak.

Parvathy Baul az indiai Bengáliában élő bául hagyomány gyakorlója, előadóművész, mesemondó, festő és tanító.

Gyermekkorától részesült zenei és táncoktatásban, majd vizuális művészeteket tanult Santiniketanban, a hazánkban is jól ismert indiai költő, Rabindranath Tagore által alapított Kala Bhavan Egyetemen. Itt hallotta először mesterének, Szanátan Dász Báulnak a koncertjét, amelynek hatására úgy döntött, hogy az intézményi diploma megszerzése helyett az évezredes bául hagyomány útjára lép. 1995 óta szülőhazájában, Bengáliában és szerte a világban koncertezik, számos nemzetközi fesztiválon vett részt, több mint negyven országban.

2012-ben a Magdalena-projekt keretén belül létrehozta az első indiai női színházi fesztivált, a Tantidharit. A fesztivált 2012-ben Auroville-ben, 2016-ban Pondicherryben, majd 2019-ben Kalkuttában rendezte meg. Parvathy Baul részt vett az Odin Teatret The Tree (A fa) című előadásában.

2019 februárjában Parvathy Baul az indiai kormánytól Sangeet Natak Akademi-díjat kapott munkásságáért. Ez a legmagasabb indiai elismerés, amelyet gyakorló művészek kapnak.

Jegyvásárlás: elővételben 3000 Ft, az esemény napján 4000 Ft