Jegyvásárlás

Következő események

A MAGYAR NÉPZENE ŐSFORRÁSÁNÁL – BESZÉLGETÉS ÉS KONCERT

19:00 Grandpierre Atilla beszélgetőtársa: Juhász Zoltán népzenész, fizikus, népzenekutató, A zene ősnyelve és A népzene kultúrkörei című könyvek szerzője.

A témakör: A magyar népzene ősmúltja és szellemisége.

Mit tudunk a magyar népzene ősmúltjáról? Az összehasonlító népzenekutatás világszinten kiemelkedő alakja, Juhász Zoltán az 1970-es években kezdte el matematikai módszerek bevezetését a népzenekutatásba. Legújabb kutatásában 59 000 népdal rokonsági viszonyait kutatta, a genetikára is kiterjesztve, hogy megállapítsa, milyen ősforrásokból származnak a magyar népzenéhez köthető népességek. Eredményei szerint a Kárpát-medence bronzkori népessége 70%-ban ma is itt él köztünk, s a mai népesség 20%-át alkotja. A korabeli magyar ősvallás, a természetvallás szakrális értéket tulajdonított a népzenének. A néplélekben megnyilvánuló kozmikus teremtőerő a közösségi és kozmikus összetartozás-érzés legmagasabb kifejeződése. A közösségi összejövetelek, a közösségi ünnepek teremthettek alkalmat az összetartozás érzésének felerősödésére és ezen érzések kifejezésére egyaránt.   

Közreműködik: Grandpierre Atilla (ének), Bakos Csaba (csángó dob), Bese Botond (magyar duda), Fazekas András (dob, ütőhangszerek), Fábri András (ciszter, akusztikus gitár), Gebri Bernadett (ének, koboz), Molnár Krisztina (hegedű, morinhoor), Vaskó Zsolt (fúvós szólista)

Jegyár: elővételben 2500 Ft, az esemény napján 3000 Ft

A koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg.