2014
FA 296-2
Játék idő: 58,15
Vonalkód: 5998048529629
Ár:
2600 Ft
2500 Ft (7 EUR)

Hat fiatal budapesti népzenész tavaly alakította meg a Bazseva zenekart. A bazseva a lovári cigány nyelvben használt kifejezés, zenélést, muzsikálást jelent.
A Bazseva együttes zenészei ismert zenészek. Paár Júlia énekes, Papp Endre brácsás, Bognár András bőgős a világzenét játszó Tárkány Művek tagjai. Hozzájuk csatlakozott Horváth Sára, a Magyarvista Social Clubból, Nyitrai Tamás prímás, aki Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, illetve Szabó Dániel cimbalmos. Gyűjtések alapján állították össze a lemezük anyagát, gazdag merítést adva a kárpát-medencei népzenei hagyományból.

A Bazseva tagjai önkifejezésükként a népzenét választották, ami meggyőződésük szerint már ugyanúgy a városi kultúra része, mint pl. a jazz, a rock, a hip-hop. Tehát városi fiatalként önazonosan, saját zenei anyanyelvként használják a műfajt. Szakítani kívánnak a külsőségekben kimerülő népieskedéssel és minden más, a műfajhoz tapadt sztereotípiával. Kizárólag a zenében meglévő őserőt és sodrást igyekeznek bemutatni. A lemezen a népies műdaltól kezdve, erdélyi, ormánsági és bánsági feldolgozásokat hallhatunk. A Bazseva erejének titka a két énekesnő különböző stílusú, de egymást kiegészítő énekhangjában és a zenekar tudásában és a hangszerelési kreativitásában rejlik.


1. Kezdetben
2. Fülemüle
3. Zi ma!
4. A keméri leányok
5. Igazaké
6. Nem mind arany
7. Verbunk
8. Mit is tud
9. A jánki vásáron
10. Cimbalmos úr
11. Kolo
12. Októberben


Horváth Sára Nina - ének
Paár Julianna - ének
Nyitrai Tamás- hegedű
Bognár András - bőgő, cselló
Papp Endre - brácsa
Szabó Dániel - cimbalom, ének

Elérhető letöltések: