1998
FA-036
Vonalkód: 5998048503629
Játékidő: 53:09
Ár:
2600 Ft
2500 Ft (7 EUR)

Az elsőként felcsendülő Kunverbunk egy hagyományos kiskunsági toborzó dallam, melyet a kunszentmiklósi Rupa Zoltán "Loló" prímás és zenekarának, 1959-ben Martin György által készített felvétele alapján rekonstruáltunk. A kiskunsági oláhos, lassú és friss csárdás szokatlan hangszerösszeállítását egy fülöpházi filmfelvétel alapján választottuk. A táncnótákat Szomjas-Schiffert György kiskunhalasi, ill. Nagy Zoltán kecskeméti és Kecskemét környéki gyűjtéséből merítettük. Bátmonostor, Bajától 10 km-re Bács-Kiskun Megye déli csücskében található. A régen itt muzsikáló zenekar nótáit választottuk tamburás összeállításunk alapjául.

A Calus-t kísérő muzsika ma már csak Románia déli részén élő népszokás, (szertartás) melyet a férfiak több napon keresztül jelmezekbe, álarcokba öltözve tánccal, muzsikával ünnepelnek. A felvételen muzsikáló Magyar Kálmán a New York-i Életfa zenekar tagja. Az ukrajnai születésű Alexander Fedoriouk több éve Amerikában él, mint szólista a Manhattan School of Music filharmonikus zenekarával játszik.

Mint korábbi kiadványainkon ezen a lemezen is helyet kívántunk adni az észak-mezőségi muzsikának. A halott kísérő, és a rövid táncrend Szamosújvártól 40 km-re ésszakkeletre fekvő Bethlenből való, Moldován Petru és zenekarának felvételei alapján készült. Az utolsóként elhangzó "hétlépés" tulajdonképpen egy szásztánc melyet Varga "Balog" László és zenekara a mai napig is játszik Erdőszombattelkén.

Reméljük, hogy ez a lemez örömére szolgál mindazoknak, akik eddig is, és a jövőben is szívesen hallgatják majd a Csík zenekart.

Csík János - hegedű, ének

Dresch Mihály - tárogató, furulya

Kozma Gyula László - bőgő, basszprím tambura

Majorosi Marianna - ének

Nagy Zoltán - cimbalom, prímtambura, ének

Vass Lóránt - brácsa, kontra

1. Kunverbunk (Kunszentmiklós - Kiskunság)

2. Oláhos, Lassú és frisscsárdás (Kecskemét, Kiskunhalas, Jakabszállás - Kiskunság)

3. Rózsa, rózsa, labdarózsa levele (Bátmonostor - Bácska)

4. Csárdás, friss és mars (Kalocsa - sárköz)

5. Keserves, lassúmagyaros és féloláhos (Gyimesközéplok - Gyimes)

6. Sebes forduló, csárdás és verbunk (Magyarpéterlaka - Székelyföld)

7. Calus (Muntenia, Oltenia - Románia)

8. Halottkísérő (Bethlen - Észak-mezőség)

9. Karácsonyi és újévi köszöntő (Klézse, Lészped - Moldva)

10. Öreges és lassú csárdás, szökős és cigánycsárdás (Bethlen - Észak-Mezőség)

11. Hétlépés (Erdőszombattelke - Észak-Mezőség)

Elérhető letöltések: