Kiadó és kiadás éve:  Fonó, 2023
Termékkód: FA -539-2

Megjelent Párniczky András - összességében - hetedik albuma, amelyen a Párniczky Quartet formációja hallható a legújabb szerzeményekkel. A Mikrotheosz című digitális kiadvány a Fonó gondozásában látott napvilágot 2023 év végén és megtalálható a digitális szolgáltatóknál. Párniczky új formációjának bemutatkozására 2023. január 13-án került sor elsőként a Magyar Zene Házában. A tagok, Bede Péter (tárogató, alt szaxofon) és Ajtai Péter (bőgő), már több, mint 300 koncerten voltak a zenekarvezető társai, mind az európai-, mind a tengeren túli fellépésein. Hozzájuk csatlakozott Szabó Sipos Ágoston dobos, aki a Zeneakadémián és a Academy of Music. K. Lipinski-n folytatott jazz tanulmányai előtt népi hegedűn játszott.

A lemezhez készült egy klip is: Készült egy klip is: https://www.youtube.com/watch?v=g4iq3Fl28x8

A Párniczky Quartet új repertoárja összegzése a Nigun zenekar 22 éves munkájának, valamint a „Bartók electrified” című (BMC, CD 260, 2018.) lemez alkotási folyamatának és az azt követő időszaknak. Gonda János megfogalmazása az önálló európai jazz stílusról, pontosan írja le a kvartett célkitűzését és megszólalását is: „[…] a szuverén európai improvizatív zenei nyelv, amely integrálja a modern kamarajazz, a kortárs- és a népzene elemeit” (Gonda: Jazzvilág, 2004.).

Bede Péter - tárogató, alt szaxofon
Ajtai Péter – bőgő
Szabó Sipos Ágoston - dob
Párniczky András – gitár

 1. Grin hora
 2. Beteg asszony
 3. Jewbop
 4. Andrew’s nigun
 5. Alátevés
 6. Máramarosi nigun
 7. Angoli nigun
 8. Zenekari doina
 9. Moldávos
 10. Nagy szekundok
 11. Chupeh nigun

Párniczky András, a kvartett vezetője a Berklee College of Music-ba kapott ösztöndíjat 1999-ben, majd még ugyan ebben az évben elnyerte a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat. 2000-ben a Zoller Attila Nemzetközi jazz verseny döntőse volt (Pat Metheny volt a zsűri díszelnöke). 2014-ben a JazzMa kritikusok szavazólistáján 2. helyezést ért el jazz-gitár kategóriában, valamint ugyan ettől az évtől kezdve az amerikai Collings Guitars and Mandolins hivatalos művésze. Doktori fokozatát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában, summa cum laude minősítéssel szerezte 2022-ben. Disszertációjának, címe: „Csak tiszta forrásból.” Bartók Béla zenéjének tovább élése a jazzben.

Elérhető letöltések: