2012
FA274-2
Vonalkód: 5998048527424
Játékidő: 64’33”

„Tüzet viszek, lángot viszek...“ – kezdi a gyerekkorunkból jól ismert mondóka. Ezen a lemezen a tűz az eltűnőben lévő paraszti hagyomány képviselőinek kultúráját, tudását, szellemi, emberi értékeit; az őket felvételeken megőrző és továbbadó kutatók elhivatottságát és a magyar népzene iránti szerelmét, valamint az ebből a kincsből táplálkozó zenészek és alkotók műveinek elemi erejét és inspirációját szimbolizálja.

Általánosságban pedig azt a „valamit“, ami szemmel nem látható, belülről hajtja az embert és egyre csak viszi, mind tovább és tovább.

Vendégeim a hagyományt még megélő Nagy Öregek közül két erdélyi asszony, a 87 éves Maneszes „Láli“ Józsefné Tóth Mariska és a 80 éves András Erzsi „Erdei“, akik 2011-ben megkapták a „Népművészet Mesterei“ kitüntetést. Az utánunk jövő generációt a debreceni 11 éves pacsirta, Fekete Boglárka képviseli.  A kíséretet pedig olyan fantasztikus zenészek játszák, akiknek az elhivatottsága, stílusa, hangszertudása, hol rajongással tölt el, hol pedig csendes alázatra int...

Velük  úgy éltetem tovább ezt a tüzet, ahogy ezt a maguk természetességével a régiek is tették: erős gyökerekből táplálkozva – nyitottan az újra." (Herczku Ágnes)

1.         Ha te tudnád (Magyarózd, Maros megye)

2.         Mondókás (Rábaköz és Nógrád)

3.         Haláltánc (Buza, Mezőség)

4.         A „Gombcsinálóké” (Bács-Kiskun, Bihar és Szabolcs megye)

5.         A „Láli nénié” (Magyarszovát, Mezőség)

6.         A „Pista bácsié” (Zoboralja)

7.         Saldino nótája (Bács-Kiskun és Kolozs megye)

8.         Az „Operanő” (Magyarvista, Kalotaszeg)

9.         Az „Erdei Erzsié” (Magyarvista, Kalotaszeg)

10.       A „Búcsúzóké” (Felsőtök, Bonchida, Kis-Szamos völgye)

11.       A „Szerelmeseké” (Szék, Mezőség)

12.       Epilógusként (Sóvidék)

Herczku Ágnes – ének

András Erzsi „Erdei” – szöveg, ének (8, 9)

Fekete Boglárka –  ének (2, 6)

Maneszes „Láli” Józsefné – ének (5)


Gombai Tamás – hegedű (3, 9, 10), Dés András – kanna (4), Mester László „Pintyő – brácsák (1, 3, 5, 7, 9, 10, 12), Pál István „Szalonna” – hegedű (1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 12),

Szabó Csobán Gergő – bőgő (1, 3, 5, 7, 9, 10), Szabó Dániel – cimbalom (10, 12), Ürmös Sándor – cimbalom (7), Vizeli Balázs – hegedű (1, 3, 5, 9)

A zenék Demény Piroska, Horváth István, Agócs Gergely, Juhász Zoltán, Bari Károly, Martin György, Kallós Zoltán, Kelemen László gyűjtéseiből, a Pátria lemezekről, az Utolsó Óra programból, valamint saját gyűjtéseimből valók.

Elérhető letöltések: