FA 459-2
2020, Fonó
5 998048 545926
Ár:
3000Ft (9 EUR)

Van egy soknemzetiségű kisváros a Duna partján, melyet hazánkban „a tamburazene fellegvára” -ként is emlegetnek: Mohács. A déli határ menti településen egykoron 13 kocsmában, 13 tamburazenekar szórakoztatta a vendégeket. A déli szláv dallamok fontossága itt azóta sem csökkent, nem veszített létjogosultságából. A tamburazene Mohács on ma is él, fejlődik, és a mindennapok részét képezi.

Ez nagymértékben köszönhető a Tiszai György és Versendi Kovács József által alapított Mohácsi Tamburaiskolá nak, melynek apró zenetermében a mai napig tehetséges fiatalok tanulnak, feltörekvő zenekarok alakulnak önálló formációvá. A Poklade zenekar alapító tagjaival sem történt ez másként. Középiskolás éveikben, minden hétköznap délutánjukat e falak közt töltötték, s így, egy életre szóló kötelék alakult ki köztük, melyet a tamburazene szeretete és a rengeteg közös fellépés, buli és élmény sodort elszakíthatatlan húrrá.


Hat fiatal: Andrics Attila, Bischof Dávid, Bóka Balázs Andor, Pávkovics István, Róka Roland, és a virtuóz tamburaprímás, Balog Tamás „Cérna” 2010-ben alapította meg a Poklade zenekart, melyhez nem sokkal később csatlakozott Cselinácz Marko , aki ifjabb Peti Kovács István „Cini” kezei alatt sajátította el a délszláv harmonika zene alapjait, majd képezte tovább magát kiváló és szenvedélyes harmonikássá, melynek vele született látássérültsége sem szabott gátat.


Repertoárjukban a balkáni népek dallam- és ritmusvilágát jelenítik meg, melyet saját ízlésüknek megfelelően formálnak, alakítanak. Profiljuk a táncházaktól kezdve egészen a fesztivál-koncertekig terjed. Az alapítás óta eltelt 10 év alatt bejárták az országot és számos alkalommal fordultak meg a Balkánon, és más európai országokban, ahol gyarapították tudásanyagukat, csiszolták stílusukat.

A zenekar már évek óta dolgozik együtt, a csodás énekhangú Gráf Vivien nel, aki a koncertek mellett, a korábbi Poklade című, mohácsi népzenei anyagot tartalmazó, és a Fonó gondozásában most, frissen megjelent Balkántransz című lemezen is énekel. A balkáni muzsikákat „pokladesan” újraértelmező Balkántransz korongon, a zenekarral jó baráti kapcsolatban lévő Babra zenekar egyik tagja, Babcsán Bence is közreműködik (klarinét, szaxofon).

A Balkantransz című album muzsikája valódi poklade, azaz valódi 'átváltozás', ami végbemegy bennünk, amikor hallgatjuk ezt a remek vérbő muzsikát. A zenekart legendás mesterek, így Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson, a tamburazene fellegvárában. A hat fiatalból álló zenekar azóta meghódította a klubokat, szerb táncházakat. Második albumukon Gráf Vivien (ének) és Babcsán Bence (szaxofon, klarinét) a vendégek.

Track lista:
1. Domakine 4:55
2. Prođjoh Bosnom 4:45
3. Moj dilbere 4:28
4. Saxi kolo 4:56
5. Kćeri moja 3:26
6. Cicka 4:58
7. Plava lampa treperi 3:43
8. Cigansko kolo 4:09
9. Još ne sviće rujna zora 4:30
10. Čororo 6:00
11. Tutti Frutti 5:22

A zenekar tagjai:
Andrics Attila – basszprímtambura, tapan, ének
Pávkovics István – basszprímtambura, harmonika, ének
Cselinácz Marko - harmonika, darbuka, ének
Bóka Balázs Andor – tamburabrács
Bischof Dávid – tamburabőgő
Balog Tamás „Cérna” – prímtambura, basszprimtambura
Róka Roland – prímtambura
Vendégek:
Gráf Vivien – ének
Babcsán Bence – szaxofon, klarinét

Felvétel és keverés: Maczkó Róbert LA Gardens Studio
Grafika: Koleszár Stella
Producer: Horváth László
Fonó 2020

Elérhető letöltések: