FA 286-2
Vonalkód: 5998048528622
2013
Játékidő: 48,45
Ár:
3300 Ft
2500 Ft (7 EUR)

A macedón főváros legnagyobb roma közösségében a Skopje romamunicipality of Shuto Orizariban, aminek a rövidítése, Shutka alakult meg a Shutka Roma Rap. A roma fiatalok itt is, mint Európa szerte, új identitást és kifejezés módot alakítottak ki maguknak az amerikai hip-hop szubkultúra átvételével. Ez a nyelv és kifejezésmód elterjedt a helyi roma közösségben és találkozott a hagyományos roma kultúrával, amely a macedón népzenéből és a balkáni roma fúvós hagyományokból táplálkozik.
Ez az érdekes és izgalmas elegyből születetett 2010-ben az első lemez, amely egyből az európai világzenei lista (WMCE) 15. helyére került.


A Shutka Roma Rap létezésével és zenéjével bebizonyította, hogy a mai városi roma fiatalság távolról sem egyenlő a vidám, aranyfogú cigány és a mezítlábas kisgyermek sematikus képével. A szokpjei fiatal roma közösség kitermelte a vezető rap zenészeit, akik együtt dolgozva a helyi roma muzsikusokkal egyéni hangú produkciót alakítottak ki. A balkáni roma fúvószenekarok elsöprő energiája és a hip-hop lazasága, játékossága egyesül a tíz tagú zenekar muzsikájában. A Shutka Roma Rap az új albumot, hogy megőrizzék zenéjük autentikus mivoltát, élőben játszották fel a stúdióban.

A zenekart 300 jelentkező közül választották ki a 2012-es WOMEX-en Thessalonikiben, ahol a Globalkan színpad kilenc előadója közé kerültek.2013 áprilisában - a macedón veterán rapperek a Puka kozmetika közreműködésével – készített Represent c. videójuk helyi bombasiker lett. Hosszú huzavona után megtalálták a kiadójukat az új albumhoz, a Shutka Roma Rap Budapesten horgonyzott le a Fonónál.

Elérhető letöltések: