FA 263-2
Vonalkód: 5998048526321
2011
Játékidő:63:03
Ár:
2600 Ft
2500 Ft (7 EUR)

A Fonó Budai Zeneházban évek óta szerdánként kerül megrendezésre „a táncház”, Utolsó Óra táncház néven, utalva, a 90-es években, szintén a házban lezajlott Bartók, Kodály munkáját folytató és betetőző népzenei gyűjtő vállalkozásra.
Ezek a táncházak évek óta tematikusan, egy-egy néprajzilag fontos vidék táncainak bemutatása, tanítása köré épülnek.

Arra gondoltunk, hogy ezen tematika mentén haladva időről időre, sorozat formájában, megjelentetünk egy-egy fontosabb vidék zenéjét, szem előtt tartva, hogy ezen válogatások egyrészt hiánypótlás is szolgáljanak, valamint a mai táncházba járó fiatal közönség ízlésével és igényeivel találkozzanak.

A kompiláció címe Szerda, alcíme "Élő táncházi muzsika".

Az elnevezés immár védjegyként is hirdeti a főváros egyik legnépszerűbb táncházát, de egyben a jelenidejűségre is utal, hisz a felvételeken a jelenlegi legjobb városi táncházi muzsikusok játszanak.
Természetesen a zenészek visszaadják az idős mesterektől tanult hangzást, ragaszkodva a hagyományokhoz és egyben a saját egyéniségük is tükröződik a játékukban, amitől az egész megszólalás friss és mai lesz.

A sorozat első lemezén Magyarszovát – Ördöngösfüzes népzenéjének eszenciáját igyekeztünk összegyűjteni.

A felvételek 2011. május 4-én készültek, egy olyan táncházi estén, mikor a lemezen hallható zenészek - akik ezt követően a táncházban is húzták - egy koncert keretében mutatták be Magyarszovát és Ördöngösfüzes muzsikáját.

Ennek a "gyűjtésnek" az eredménye ez a kiadvány. Több mint 300 ember mulatott a Fonóban azon az estén.

Reméljük, hogy akik itt voltak, örömmel hallgatják újra, akik pedig nem voltak itt, most bepótolhatják az élményt.

Magyarszovát

1. Magyar tánc

2. Csete Árpád furulyás nótái

3. Egy pár tánc: öreges cigánytánc, cigánytánc és összerázás


Ördöngösfüzes

4. Ritka és sűrű fogásolás

5. "Azt gondolod, te csipás" (furuly-ének)

6. Lakodalmi muzsika: cigánytánc, csárdás és zsidótánc

Agócs Gergely - ének, Árendás Péter - kontra, Fekete Antal Puma - kontra, Havasréti Pál - bőgő, Havay Viktória - ének, Horsa István - hegedű, Jékely Gáspár Pikó - hegedű, Juhász Zoltán - furulya, Nyitrai Marianna - ének, Ökrös Csaba - hegedű, Papp István Gázsa - hegedű, Székely Levente - hegedű, Illangó énekegyüttes: Ábrahám Judit, Orbán Johanna, Szerencsés Martina - kórus

Elérhető letöltések: