FA 408-2
Fonó, 2018
Vonalkód: 5998048540822
Ár:
3000Ft (9 EUR)

A Balkán Projekt a Balkán népeinek habitusával, virtuozitásával közelíti a népzenét, és adja át annak pozitív mondanivalóját a hallgatóságnak. Unger Balázs zenekarvezető, cimbalmos és népzene-pedagógus gyűjtőútjai során lenyűgözve nyugtázta, hogy erről a vidékről származó zenészek egyedülálló módon bánnak saját népdalaikkal. Náluk nem állt meg a népzene fejlődése, az ezredforduló után is mindennapjaik részét képzi. Ez a példaértékű hozzáállás a legfőbb mondanivalója a Balkán Projektnek.

És miért ne most venné elő ezt a tematikát a Cimbaliband, mikor az egész világ Balkán-lázban ég! Meghódította a szerb és román muzsika a legnagyobb fesztiválok színpadát, de még a kereskedelmi rádiók játszási listáit is! Európa már nem a nyugati sztárokkal, hanem az autentikus kelet-európai bandákkal foglalkozik. Nem is csoda, hiszen nem kell feltétlenül egy Kusturica filmekből ismerős cigány falucskában születni ahhoz, hogy megértsük és átérezzük a Balkáni zenét és életérzést. Az erőteljes ritmusokra és fergeteges táncdallamokra a mi szívünk is ugyanúgy dobban.

A Cimbaliband a repertoárt képező szerb, román, bolgár és cigány dallamokat ízesen, dinamikusan, temperamentumosan és stílusosan tolmácsolja. A változatos összeállítású dalokban helyet kapnak virtuóz hangszerszólók is, a szokásos felállás mellé pedig most a harmonika (Barity Zorán), a szaxofon (Bede Péter) és a trombita (Kovács Ferenc) is csatlakozik. A balkáni muzsika az X-Faktorból ismert Danics Dóra énekesnőnek kislány kora óta nagy kedvence, talán ezért is és gyökereinek köszönhetően tud tökéletesen belesimulni ebbe a hallatlanul színes világba.

Cimbaliband Balkan Projekt

1. Vágy
2. Bordúdolós
3. Velencei álom
4. Ciganskolo
5. Temelia
6. Oppadirida
7. Dragoi
8. Fenn a csillag
9. Bákói fanfár
10. Balkánia
11. Oriental Mahala

Unger Balázs - cimbalom, ének
Unger Gergő - gitár, koboz, ének,
Solymosi Máté - hegedű, kontra
Tóth Gergely - nagybőgő, basszusgitár
Babos Lőrinc - dobok, derbuka
Közreműködik:
Danics Dóra - ének
Bede Péter - szaxofon
Barity Zorán - harmonika
Kovács Ferenc -trombita

Hangmérnök: Mazán Attila

A felvételek 2018 januárjában készültek a gödölloi Muvészetek Házában. A hangfelvételhez
kizárólag Audio Technica mikrofonokat használtunk! Hangmérnök: Mazán Attila
Producer: Horváth László Borítóterv: Unger Balázs Nyomdai elokészítés: Kiss Dóra, Szilasi Marianne
Fotó: Uray-Lukács Ildikó, Bornyi Márton Kontakt

Elérhető letöltések: